Okolica - Barban, Pula

Apartmani Barbara

Sam središnji prostor južne Istre poznat je po brojnim zanimljivim prirodnim i kulturnim znamenitostima no ne tako daleko, na tek 20-30 minuta vožnje automobilom nalaze vam se i brojne druge atrakcije. Samo more udaljeno je 22 kilometara u smjeru Rovinja, nekadašnjeg ribarskog središta a sada jednog od najljepših gradova na jadranskoj obali koji je i sam po sebi poseban doživljaj. Želite li uživati u umirujućoj prirodi na raspolaganju su vam organizirane biciklističke i pješačke staze (karte se mogu pronaći u turističkim uredima i kod vaših domaćina).

Za ljubitelje maslinova ulja južnije prema Puli, na području Vodnjana, nalaze se posebno označene ceste maslinova ulja s brojnim podrumima. Istarsko maslinovo ulje smatra se jednim od najboljih na svijetu a upravo na području Vodnjana proizvodi se možda i najkvalitetnije ulje u Istri.

Na tek 6 kilometara udaljenosti nalazi se prekrasni srednjevjekovni gradić Svetvinčenat s očuvanim i obnovljenim kaštelom u kojem se tijekom ljeta održavaju brojne kulturne manifestacije, od festivala plesa do etno i jazz glazbenih večeri. Na području Svetvinčenta također su označene biciklističke i pješačke staze pogodne za sve uzraste koje prolaze kroz prekrasan krajolik i zanimljiva stara istarska sela. Uputite li se prema Poreču proći ćete kroz jedno od najbogatijih vinskih područja u Istri s brojnim vinskim podrumima. Predlažemo vinske podrume Radovan, Pilato, Poletti, te podrume Marijana i Franca Armana (karta vinskih cesta čeka vas na licu mjesta....).

Na tom se području, u blizinu mjesta Nova Vas, nalazi i jedan od najzanimljivijih istarskih prirodnih fenomena, jama Baredine duboka 132 metra kroz čiji je veći dio moguć organizirani obilazak. Prilaz Baredinama jasno je označen potokazima ispred same jame nalazi se prostrani parking. Šetnja kroz jamu traje oko 40 minuta i za to vrijeme prođe se kroz pet atraktivnih galerija sa podzemnim jezerima.

Najveći istarski grad Pula, također je u neposrednoj blizini Oriha, na tek 22 kilometra udaljenosti. Pula je bogata brojnim antičkim spomenicima od kojih je ajpoznatiji rimski amfiteatar iz 1. stoljeća poslije Krista, jedan od najočuvanijih u svijetu, a tijekom sezone u njemu se održavaju brojni koncerti, opere i baleti najpoznatijih izvođača (Carreras, Pavarotti, Anastasia, Eros Ramazzotti, Zucchero, Jamiroquai, Simply red...) A u blizini Pule smješteno je i prekrasno otočje Brijuni koje je 1984. proglašeno Nacionalnim parkom. Otok možete posjetiti brodom iz Pule ili Fažane više puta dnevno a karte možete kupiti u turističkim agencijama. To je organizirani razgled u pratnji vodiča koji traje cca 4 sata.